Evästeet auttavat meitä tarjoamaan sinulle parempaa palvelua. Jatkamalla hyväksyt evästeiden käytön. OK, hyväksyn

Kysymyksiä ja vastauksia

Yleistä

Millaisista raaka-aineista McDonald’sin ruoka valmistetaan?
Sopiiko ruoka myös lapsille?
Kuinka avoimesti kerrotte tuotteistanne?
Miten huomioitte allergikot?
Eikö hampurilaisravintoloiden ruoka ole raskasta?
Kuinka otatte huomioon laadun toiminnassanne?
Laatu, palvelu ja siisteys ovat toimintamme kulmakiviä. Tiedämme tarkasti kaikkien raaka-aineidemme alkuperät. Valvomme jatkuvasti ruokamme laatua ja turvallisuutta. Omavalvontajärjestelmämme on toiminut tiennäyttäjänä monille muille yrityksille. Teemme jatkuvasti yhteistyötä myös ravitsemusasiantuntijoiden ja terveysviranomaisten kanssa.

Liha

Mitä hampurilaisten naudanlihapihvit sisältävät?
Pihvimme sisältävät ainoastaan jauhettua 100 % naudanlihaa ilman mitään lisä- tai säilöntäaineita. Pihvien valmistukseen käytetään luuttomia etuneljännes- ja kylkipaloja, jotka leikataan ja paloitellaan käsin. McDonald’sin tuotteissa ei käytetä geenimuunneltuja raaka-aineita eikä kasvuhormoneilla kasvatettua naudanlihaa. Suurin osa pihveistä valmistetaan OSI Food Solutionsin tuotantolaitoksessa Puolassa. Lisäksi käytämme ajoittain saman valmistajan Saksan tuotantolaitoksessa valmistettuja pihvejä. Pihvit paistetaan ravintolassa kahden kuuman levyn välissä ilman lisättyä rasvaa ja ne maustetaan suola-pippuriseoksella ennen tarjoilua. Pihvi on mahdollista tilata myös ilman mausteita.
Mistä naudanliha on peräisin?
Suurin osa pihveistä valmistetaan OSI Food Solutionsin tuotantolaitoksessa Puolassa käyttäen puolalaista naudanlihaa. Lisäksi käytämme ajoittain saman valmistajan Saksan tuotantolaitoksessa valmistettuja pihvejä, joissa käytetty naudanliha on saksalaista. Tieto pihvin alkuperästä löytyy jokaisen hampurilaistuotteen tuotetiedoista.
Onko hampurilaispihvi taatusti tuore?
Kyllä. Raa’an naudanlihan lämpötilaa seurataan kuljetusten, varastoinnin ja valmistuksen aikana. Ainoastaan sellaiset raakalihakuljetukset, joiden lämpötilat ovat tavoitteiden mukaiset, otetaan vastaan tuotantolaitoksessa pihvien valmistusta varten. Lihapihvit pakastetaan tuotantolaitoksessa valmistuksen yhteydessä ja toimitetaan ravintoloille pakastettuina, jollaisena ne myös säilytetään ravintoloissa. Pihvit asetetaan grillille paistumaan jäisinä, mikä takaa pihvien tuoreuden.

Kana

Mistä McNuggets-kanapalat on tehty?
Chicken McNuggets -kanapalat valmistetaan kanojen rintafileistä, jotka muotoillaan, maustetaan, leivitetään ja paistetaan kasviöljyssä tuotantolaitoksessa. Rustot ja pienet luut poistetaan lihasta käsin eikä lihaa missään vaiheessa hienonneta tahnaksi. Kaikki kanatuotteet saapuvat ravintoloihimme täysin kypsennettyinä ja pakastettuina. Kanatuotteet eivät ole halal-sertifioituja.
Mitä McDonald’sin kanapihvit sisältävät?
Kanapihvien valmistuksessa käytetään ainoastaan kanojen rintafileistä saatua valkoista lihaa. Rustot ja pienet luut poistetaan lihasta käsin eikä lihaa missään vaiheessa hienonneta tahnaksi. Kaikki kanatuotteet saapuvat ravintoloihimme täysin kypsennettyinä ja pakastettuina. Kanatuotteet eivät ole halal-sertifioituja.
Mistä tuotteissanne oleva kananliha on peräisin?
Kanatuotteidemme valmistuksessa käytetään Pohjoismaista peräisin olevaa lihaa.
Miten takaatte, että kanatuotteet ovat turvallisia?
Kaikki kanatuotteet toimitetaan ravintoloihimme täysin kypsennettyinä. Ravintolassa kanatuotteet kuumennetaan uppopaistamalla kasviöljyssä tai paistamalla grillillä.
Käytättekö häkkikananmunia?
McDonald’s on Euroopan-laajuisesti sitoutunut käyttämään vain lattia- tai tarhakanojen munia. Kansainvälinen tuotantoeläinten hyvinvointia edistävä järjestö Compassion in World Farming on myöntänyt McDonald’sille sitoutumisesta Good Egg –palkinnon vuonna 2008. Aamiaistuotteissa käytämme kotimaisia luomumunia.

Öljy

Mitä öljyä uppopaistamisessa käytetään?
McDonald’s-ravintoloissa uppopaistamiseen käytetään täysin kovettamatonta rypsi- ja auringonkukkaöljyjen seosta. Eri tuoteryhmille on omat paistoaltaat. Paistoöljyn laatu tarkistetaan päivittäin, minkä lisäksi paistoöljyt suodatetaan päivittäin tarkkaan määrätyssä järjestyksessä.

Ranskalaiset

Mitä annoksellinen ranskalaisia perunoita sisältää?
Ranskalaiset perunamme valmistetaan kokonaisesta perunasta leikaten käyttäen tarkkaan valittuja perunalajikkeita. Ranskalaisten perunoiden valmistuksessa sekä tehtaalla (Lamb Weston / Meijer Hollannissa) että ravintolassa käytetään kovettamatonta rypsi- ja auringonkukkaöljyn seosta. Samoissa uppopaistoaltaissa ei koskaan paisteta muita tuotteita, joten ranskalaisemme ovat aina gluteenittomia. Ranskalaiset perunat maustetaan ravintolassa juuri ennen tarjoilua kevyesti Pansuola® mineraalisuolalla. Ranskalaiset perunat voi tilata myös suolaamattomina.

Maitotuotteet

Onko käyttämänne juusto ja muut maitotuotteet valmistettu pastöroidusta maidosta?
Kaikki käyttämämme maitoa sisältävät tuotteet (maidot, juustot, jäätelöt, kastikkeet, ym.) valmistetaan pastöroidusta maidosta, lukuun ottamatta Caesar-salaateissa olevaa, perinteisellä pitkän kypsytyksen valmistustavalla tehtyä kovaa italialaistyylistä juustoa.

Kotimaisuus

Mitä kotimaisia raaka-aineita käytätte?
Vakiovalikoimamme sämpylät leivotaan Vantaalla Lantmännen Unibaken leipomossa, jossa ei käytetä lainkaan laktoosia, maitoproteiinia, soijaa tai kananmunia. Lisäksi valikoimissamme on Moilas Oy:n gluteeniton sämpylä ja Lantmännen Unibaken (ent. Vaasan Oy) runsaskuituinen ruisleipä. Käytämme tuoretta kotimaista salaattia, kurkkua ja sipulia aina, kun se satokausi huomioiden on mahdollista. Salico Oy Juvalla leikkaa, pesee ja pakkaa jäävuorisalaatin, salaattiseoksen, tuoreen kurkun, kirsikkatomaatit ja pihvitomaatit ravintoloita varten korkean laadun takaamiseksi. Siilinjärveläinen sipulinviljelijä Pekka Vehviläinen valmistaa ravintoloidemme käyttämän tuoresipulin. Hankimme maidon, kerman ja aamiaistuotteissa käytettävän voin Valio Oy:ltä. Aamiaistuotteissamme käytämme kotimaisia luomukananmunia, joiden toimittajan on Munax Oy. Aamiaisaikaan tarjoamme myös Raisio Oyj:n Elovena-puuroja. Kaikki käyttämämme kahvi on peräisin Pauligin Helsingin paahtimolta. Virvoitusjuomat valmistaa Sinebrychoff Oy Keravalla. Ranskalaisten suolaamiseen käytettävä Pansuola® mineraalisuola valmistetaan Naantalissa.

Luomu ja sertifioinnit

Mitä luomutuotteita McDonald’sissa on tarjolla?
Juomavaihtoehtona tarjoamme Valion rasvatonta luomumaitoa. Teen ja kahvin kanssa tarjotaan luomusokeria ja laktoositonta luomu maitojuomaa, jota käytetään myös erikoiskahvien valmistukseen. Aamiaistuotteissa käytämme kotimaisia luomukananmunia.
Miksi ette käytä luomulihaa?
Nykyisellään luomulihan tuotanto on edelleen erittäin vähäistä verrattuna muuhun lihan tuotantoon ja yleiseen lihan kulutustasoon. Näin ollen lihan saatavuus ketjuravintolan tarpeisiin nähden on vähäistä, ja erityisesti saatavuuden epätasaisuus tuottaa ongelmia. McDonald'sin toiminnan yhtenä perusajatuksena on, että tuotteiden saatavuus ravintolassa ei ole altis vaihteluille raaka-aineiden saatavuudessa. Näin saadaan varmistettua, että asiakkailla on aina mahdollisuus saada kaikkia niitä tuotteita, joita valikoimassamme on tarjolla. Luomulihan heikko saatavuus sekä myös korkea hinta tavanomaisella tavalla tuotettuun lihaan nähden hankaloittaa nykyisellään sen käyttöä tuotteissamme. Alan kehittyessä ja tuotannon lisääntyessä tilanne saattaa muuttua.
Mitä vastuullisuussertifioituja tuotteita McDonald’s tarjoaa?
Kaikki McDonald’s-ravintolat Euroopassa tarjoavat vastuullisuussertifioitua kahvia. Suomessa käytämme Pauligin UTZ CERTIFIED –vastuullisuussertifioituja kahvilaatuja. Ravintoloissamme on lisäksi tarjolla Rainforest Alliance –sertifioitua Liptonin teetä sekä Reilun kaupan sokeria.

Erityisruokavaliot

Miten huomioitte erityisruokavaliot?
McDonald’s tarjoaa vaihtoehtoja myös yleisiä erityisruokavalioita noudattaville. Luettelot gluteenittomista, laktoosittomista ja vähälaktoosisista tuotteistamme löytyvät Ruokaesitteestä. Jäätelö- ja pirtelötuotteemme ovat vähälaktoosisia. Kahvin ja teen kanssa on tarjolla laktoositonta maitojuomaa ja laktoositonta kermaa. Erikoiskahvien valmistuksessa käytetään laktoositonta maitojuomaa. Lähes kaikki vakiovalikoimamme hampurilaiset ovat vähälaktoosisia, ja monissa ainoa laktoosin lähde on juusto. Useimmat dippimme ovat laktoosittomia ja gluteenittomia. Ranskalaiset perunat paistetaan aina omissa uppopaistoaltaissaan erillään leivitetyistä tuotteista eikä eri altaiden öljyjä sekoiteta, joten ranskalaisemme ovat aina gluteenittomia. Valikoimassamme on gluteeniton sämpylä, jonka avulla voimme tarjota useita eri hampurilaisia myös gluteenittomina. McDonald’s Oy on palkittu Vuoden gluteenittomana yrityksenä vuonna 2004 (Suomen Keliakialiitto). 
Miten huomioitte kasvissyöjät?
Valikoimassamme on tarjolla lakto-ovo-vegetaariseen ruokavalioon sopivia kasvishampurilaisia ja McWrap-tuotteita. Hampurilaisten valmistuksessa käyttämämme kasvispihvin raaka-aineista 75 % on vihanneksia ja perunaa eikä sitä ole leivitetty. Kasvispihvi on vähälaktoosinen ja se valmistetaan uppopaistamalla kovettamattomassa kasviöljyssä.

Lisäaineet ja GMO

Miten suhtaudutte lisäaineisiin?
Käytämme tuotteissamme lisäaineita vain silloin, kun se on välttämätöntä ruuan turvallisuuden varmistamiseksi (esimerkiksi säilöntäaineet korkeamman sokeri- tai suolamäärän sijasta) tai valmistusprosessin onnistumiseksi (esimerkiksi vaahdonestoaine paistoöljyssä). Missään tuotteissamme ei käytetä lisättyä natriumglutamaattia.
Onko McDonald’sin tuotteissa geenimanipuloituja raaka-aineita?
McDonald’sin tarjoamien tuotteiden raaka-aineissa ei käytetä mitään geenimanipuloituja (GMO) ainesosia.
Onko tuotteissanne natriumglutamaattia?
Missään tuotteissamme ei käytetä lisättyä natriumglutamaattia.

Laatuvaatimukset

Kuinka otatte huomioon laadun toiminnassanne?
Laatu, palvelu ja siisteys ovat toimintamme kulmakiviä. McDonald'sin tarjoamien elintarvikkeiden valvonta ulottuu läpi koko tuotantoketjun raaka-aineiden tuotannosta valmiisiin tuotteisiin asti pellolta pöytään -ajattelun mukaisesti. Tiedämme tarkasti kaikkien raaka-aineittemme alkuperät, ja valvomme jatkuvasti ruokamme laatua ja turvallisuutta kaikissa ravintoloissa kattavan omavalvontajärjestelmän avulla. Teemme laatuasioissa myös tiivistä yhteistyötä tavarantoimittajiemme ja muiden kumppaneidemme kanssa.
Minkälaisia vaatimuksia teillä on tavarantoimittajienne suhteen?
Toimimme tavarantoimittajien kanssa kumppanuusperiaatteella eli solmimme pitkäaikaisia asiakassuhteita. Ensisijaiset hankintakriteerimme ovat tuotteen laatu, raaka-aineen turvallisuus ja tasainen, varma saatavuus, ei hinta. Tarkkaan valituilta tavarantoimittajilta edellytetään sitoutumista hyvien tuotantotapojen noudattamiseen ja McDonald’sin vaatimuksiin, jotka ovat monilta osin tiukempia kuin viranomaisten vaatimukset. Vaatimusten noudattamista valvotaan vuosittaisilla tarkastuksilla, joissa käytetään pohjana McDonald’sin Supplier Quality Management System eli SQMS-standardia. Standardi on yksi elintarvikealan laajimmista ja vaativimmista.

Eläinten hyvinvointi

Miten valvotte eläinten hyvinvointia?
McDonald's itse ei omista yhtään maatilaa Euroopassa, vaan kyseessä ovat itsenäisten maanviljelijöiden ja yritysten omistamat tilat. McDonald'silla on Euroopassa ollut käytössä vuodesta 2001 lähtien maataloutta koskeva järjestelmä MAAP (McDonald's Agricultural Assurance Program), joka sisältää tarkat vaatimukset muun muassa siitä, miten eläimiä kohdellaan maatiloilla. Tiloja auditoidaan eli tarkastetaan jatkuvasti MAAP-standardeja vastaan. Standardissa on myös määritelty eläinkuljetuksiin liittyvät seikat. Eläinten kuljetusta ja teurastamoiden toimintaa säätelevät myös EU:n lainsäädäntö ja jokaisen valtion oma lainsäädäntö. Näiden standardien noudattamista seurataan ulkopuolisten suorittamilla tarkastuksilla teurastamoissa. Jos merkkejä eläinten huonosta kohtelusta havaitaan, ryhdytään aina tarvittaviin toimenpiteisiin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa McDonald’s lopetti vuonna 2011 kananmunien ostamisen toimittajalta, jonka tiloilla paljastui eläinten huonoa kohtelua.
Käytättekö tuotteissanne halal-teurastettujen eläinten lihaa?
McDonald's ei käytä tuotteissaan halal-teurastettua naudanlihaa missään Euroopan maassa, mukaan lukien Suomessa. Suomen McDonald’sin kanatuotteiden valmistukseen käytetään kananlihaa, joka on peräisin EU-standardeja noudattavista teurastamoista Pohjoismaista. Osa kanatuotteidemme toimittajan Danpo A/S:n käyttämästä kananlihasta täyttää lisäksi joidenkin yhteisöjen hyväksymät halal-vaatimukset. Mitkään Suomen McDonald’sin kanatuotteet eivät ole halal-sertifioituja.